Na allegro jest pełno Helixów tylko wybierać. Oczywiście instalacja w uprzednio wygłuszone drzwi
[O1] Skrzypiący fotel kierownika.
Zwiń
X
-
[O1] Skrzypiący fotel kierownika.
Witam wszystkich!
Niestety zaczął mi skrzypieć fotel kierownika - na szczęście jeszcze nie na każdym wyboju. Zdiagnozowałem ( nie pytajcie jak), że piszczenie pojawia się najczęściej gdy mój zad porusza się równolegle do płaszczyzny podwozia - wiecie co to może być? Wystarczy przesmarować czy trzeba wymienić? Demontaż fotela potrzebny? Czy w razie demontażu wystarczy odpiąć aku (mam poduchy z boku) czy trzeba zrobić coś więcej?
Nie znoszę jak mi w aucie coś skrzypi - pomóżcie!!!
Tak na marginesie - jak bym musiał demontować to nie działa mi regulacja pionowa fotela (jakaś wajcha podobno) i chciałbym ją naprawić - dużo z tym zachodu?
-
-
Mam dokładnie taki sam problem jak GrabaR, tzn. też skrzypi mi fotel kierowcy i też mam poduchy oraz dodatkowo podgrzewanie. Regulacja góra/dół sprawna, podnoszenie nic nie pomaga.
Jak go można przesmarować i w jakich miejscach?
Można bez demontażu czy raczej jest to konieczne, a jeżeli tak to jak to zrobić? (poduszka boczna + podgrzewanie).Było 122KM, 266Nm - jest 138KM, 326Nm
Komentarz
-
-
U mnie też kiedyś było podobnie. Wyciągnąłem fotel i nałożyłem smar przy "rolce", a także przy jednym "trzpieniu" który ma na końcu swego rodzaju zawleczkę (trzpień jest przy rolce). Ta operacja pomogła (już jakieś 6 miesięcy jest cisza i spokój. Przepraszam za tak "nie techniczny" opis i brak zdjęć, ale może komuś pomoże.
Komentarz
-
-
No dziś zrobiłem operację wyciszenia skrzypka w fotelu.
Bohaterem został... oooooooo!! Beko!!
Na początku wybrałem fotelius, aby to zrobić trzeba odsunąć do końca fotel i odkręcić 2 śrubki. Następnie wskakujemy do tyłu za fotel (lepiej przesunąć go z powrotem do przodu :P) Zdejmujemy zaślepki z tych plastików osłaniających szyny i odkręcamy śrubkę (z 2 stron). Teraz przesuwamy fotel do samego końca. Zeskoczy on z szyny, bierzemy go na ostro i wynosimy przez tylne drzwi.
Na glebę go do góry nogami żeby mieć dobry dostęp do elementów skrzypiących. No i ja teraz wszystkie śrubki poodkręcałem i z powrotem dokręciłem. Niestety nic się nie zmieniło więc przystąpiłem do aplikacji ... ooo BEKO! :lol:
Poluzowałem znowu śrubki, pryskałem i dokręcałem i potem znowu pssssssyyt
Źródło mojego skrzypienia było dokłądnie pod tą rolką która się sunie po szynie.
Mam nadzieję że komuś się przyda, w sumie nic trudnego ale.. :diabelski_usmiech
Komentarz
-
Komentarz